Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

70 de ani de Teatru la Ploiesti

210 0

Când în fața ta sunt oameni minunați care vorbesc cu însuflețire despre teatru, viață și emoție artistică, este foarte greu să „așterni” cuvinte care să surprindă această atmosferă de excepție.

13 Decembrie 2019. O întâlnire, la final de an, în foaierul Teatrului Toma Caragiu din Ploiești. Actori, regizori, scenografi, costumiere, sufleuri, oameni din toate compartimentele institutiei, alături de jurnaliști, reprezentanți ai Administrației locale și sponsori. Se spun povești frumoase, amintiri legate de teatrul ploieștean. Povești de viață și de artă. Arta de a dărui oamenilor emoții și sentimente prin rolurile pe care le-au creat de-a lungul anilor pe această scenă.

13 Decembrie 1947, Ploiești. Istoria consemnează inaugurarea sălii de spectacole din strada Anastase Panu (actualul edificiu al teatrului). La acea dată pe frontispiciu era scris: Teatrul Sindicatelor Unite. Doi ani mai târziu acesta se transformă în Teatrul de Stat Ploiești.

Istorie și prezent cu un arc peste timp de peste 70 de ani. Poate și din acest motiv, ceea ce se anunța ca o conferință de presă s-a transformat, la inițiativa Mihaelei Rus, directorul Teatrului, într-o intâlnire de suflet. Și, ca pe o scenă a vieții, actorii au început să depene amintiri despre vremurile pe care le-au trăit, despre proiecte, despre relații umane, despre emoții pur si simplu. Am ascultat de această dată oamenii – nu actorii- care s-au deschis pur și simplu, vorbind despre ei și ceilalți și binențeles depre teatru. În vorbele tuturor am surprins emoția că sunt parte a acestei entități culturale care se numește Teatrul Toma Caragiu. Actori din generatii diferite s-au reunit de aceasta dată pentru a sărbători cei 70 de ani de viață culturală și artistică, la finalul unui an în care majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa inchisă. Poate ar trebui în final să enumaram toti protagonistii acestui spectacol inedit si plin de semnificatii, dar nu o vom face pentru că de aceasta dată “capul de afiș” a fost Teatrul Toma Caragiu. Iar toti ceilalti protagoniști au fost “Familia” teatrului.

Text: Denisa Dumitrescu

Foto: Andi Enache

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.