Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

#AlegeriLocale2020- Ce trebuie sa faci duminică in secția de votare.

821 0

Ce trebuie să facei duminică, la alegeri, din momentul în care intri în secția de votare, până la ieșire?

Duminică, 27 septembrie, sunt alegerile locale, pentru alegerea viitoarei administrații publice locală – adică cine va fi primar pentru următorii patru ani, dar și pentru funcțiile de consilier local, consilier județean și președinte al Consiliului Județean Prahova.
Anul acesta ne vom lua singuri buletine de vot și ștampilă, iar timbrul pe buletin îl vom aplica tot noi, fiecare in parte.
Regulile vin în contextul pandemiei cu COVID-19
Anul 2020 se află sub zodia COVID-19, un an pandemic, care ne-a învățat să ne adaptăm din mers, iar aceste alegeri vor fi diferite față de celelalte, pentru că vor fi mai multe măsuri ce trebuiesc respectate.
Regulile ce se vor aplica la alegerile locale sunt conținute de ordinul comun al Ministerului Sănătății și cel al Afacerilor Interne nr. 1.594/140/2020, apărut la jumătatea acestei luni. Concret, pe lângă regulile generale, acesta stabilește că, la votul de duminică, alegătorii vor trebui să respecte și să parcurgă următoarele reguli și pași:
-să intre eșalonat, în așa fel în încât în sala de vot să nu fie mai mult de cinci votanți;
-să respecte o distanță de cel puțin un metru față de alte persoane;
-să poarte permanent masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura;
-să-și dezinfecteze mâinile la intrare și ieșire;
-să poziționeze, la solicitarea operatorului, actul de identitate sau documentul de identitate în dispozitivul informatic, astfel încât să poată fi identificat de sistem;
-să-și îndepărteze (pentru scurt timp și păstrând o distanță de 1,5 metri de operator) masca de protecție spre a fi identificat;
-să lase actul de identitate direct pe biroul la care se află membrul biroului electoral al secției de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală;
-să-și ia singur buletinele de vot, ștampila și pixul cu care semnează (se recomandă să meargă cu pixul propriu);
-să-și aplice singur pe actul de identitate, la ieșirea din cabina de vot, timbrul autocolant ori ștampila cu mențiunea “VOTAT”.

Acum ramane sa mergi la vot si sa iti execiti un drept. Responsabilitatea e a fiecaruia in parte. O comunitate unita e mai puternica.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.