Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

„Din vechiul Ploiești”-O carte cu Amintiri.

O selecție de texte "Din vechiul Ploiești" de Ioniță Stoicescu, Constantin Iennescu, Nicolae Iorga, A.D. Rosen, Pr. Nicolae Ioachimescu, Alexandra Zagoriț, Pr. Hans Durlesser.
1.05K 0

O selecție de texte „Din vechiul Ploiești” de Ioniță Stoicescu, Constantin Iennescu, Nicolae Iorga, A.D. Rosen, Pr. Nicolae Ioachimescu, Alexandra Zagoriț, Pr. Hans Durlesser.

Cartea se poate găsi în Librăriile Cărturești și Humanitas din Ploiești

„Suntem un popor care nu se cunoaşte pe sine şi care nu-şi cunoaşte ţara. Dacă le-ar cunoaşte, le-ar preţui şi ar căpăta o încredere în viitor care, de fapt, îi lipseşte.” (Nicolae Iorga – Drumuri şi oraşe. Ploieşti)

Din “Cuvânt Înainte” scris de istoricul Lucian Vasile de la că toate textele acestui volum au editate, ulterior adnotate și comentate. Intervenția pe textetele originale fiind una minimală, fiecare fragment absent este marcat corespunzător iar notele editorului sunt semnalizate adecvat.  Editorul a ales să modifice formele vorbirii specifice de la sfârșitul secolului al XIX-lea și să utilizeze variante actuale. Astfel, “scola”, “deca”, “tote” , “tera”, “omeni”, “asediaminte”, “bole”, “diua” au devenit școală, dacă, toate, țara, oameni, așezăminte, boale, respectiv ziua, etc.  Capitolele sunt ordonate cronologic, în funcție de data primei publicări a textelor și acoperă un interval de peste șase decenii.

Acesta este primul volum al colecției „Restitutio” si reunește nouă texte esențiale pentru cunoașterea și înțelegerea trecutului ploieștean. Autorii au trăit într-un oraș diferit de cel pe care îl știm astăzi. Fiecare a scris despre lumea pe care a cunoscut-o direct sau prin mărturiile contemporanilor săi.

Rândurile așternute pe hârtie în urmă cu multe decenii sunt – pentru noi, cei de azi – porți către un univers pierdut definitiv, dar care încă fascinează și atrage prin poveștile sale. Orașul este privit din perspective diverse, căci autorii provin din medii profesionale diferite, fiind istorici, preoți sau arhitecți. Unii dintre ei reprezintă grupurile etnice și religioase cu rol important în dezvoltare comunității locale, dar care, sub greutatea istoriei, au ajuns astăzi în pragul disoluției.

 

Fotografii de la evenimentul de lansare de la Muzeul Judetean de Arta Prahova „Ion Ionescu-Quintus”-23 martie 2019.

Credite Foto: Sorin Petculescu – Fotografie Comerciala Ploiesti

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.