Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

Arhitectul care a „desenat” Ploieștii, Cetățean de Onoare la Păulești

7.93K 0

Arhitectul căruia Ploieștiul îi datorează majoritatea clădirilor reprezentative, de la Halele Centrale la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, Toma T. Socolescu, va fi declarat cetățean de onoare al comunei Păulești.

Decizia a fost luată încă de la sfîrștul lunii aprilie, când în ședința Consiliului Local Păulești s-a hotărât acordarea post mortem a titlului de Cetățean de Onoare profesorului arhitect TOMA T. SOCOLESCU, fost primar al comunității în anii 30 și 40. Astăzi, cu ocazia Sărbătorii Cireșelor, programată în Parcul cu castani din comună, de la ora 16.30 va avea loc decernarea diplomei urmașilor lui Toma T. Socolescu, în semn de recunoaștere a contribuției decisive a acestuia la  dezvoltarea infrastucturii localității în perioada în care i-a fost primar.

Demn de menționat este că Toma T. Socolescu a fost și primar al Ploieștiului, în perioada decembrie 1919 – martie 1920, fiind fondatorul Bibliotecii Nicolae Iorga și al Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, iar ca arhitect autorul proiectelor unor clădiri simbol pentru oraș, precum Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, Halele Centrale, Palatul de Justiție, Palatul Școalelor Comerciale, Banca Creditul Prahovei și Cinematograful Scala.

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.