Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

Declarație inedită de dragoste față de Ploiești

344 1

De Ziua Culturii Naționale, unul dintre cei mai apreciați graficieni contemporani, ploieșteanul Nicolae Ioniță, a lansat primul volum al unui monumental volum de portrete ce poate fi numit, fără rezerve, o veritabilă declarație de dragoste pentru orașul lui Moș Ploae. 

Publicat la Tracus Arte cu sprijinul Casei de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului Ploiești, albumul „Personalități ploieștene în grafica mondială” este, după cum mărturisește autorul său, „esența unui proiect cultural desfășurat pe durata a mai bine de douăzeci de ani, dedicați Ploieștiului, oraș în care m-am născut și am trăit.” În cadrul acestui proiect, neobositul Nicolae Ioniță – care la începutul anilor 2000 a organizat și un Festival Internațional de Caricatură  la Ploiești – a reușit să convingă aproximativ 1500 de artiști din 142 de țări să deseneze personalități ploieștene sau al căror nume este legat de dezvoltarea urbei lui Nenea Iancu.

Acesta din urmă a fost, de altfel, subiectul favorit al graficienilor participanți la proiect, cele peste 2000 de portrete ale lui Caragiale colectate de Nicolae Ioniță propulsându-l pe patronul nostru spiritual în Cartea Recordurilor. Lui Caragiale îi stau, însă, alături și alte personaje proeminente ale istoriei sau culturii române, de la Mihai Viteazul și Matei Basarab la Constantin Dobrogeanu-Gherea și Take Ionescu, toți aceștia și mulți alții avându-și în album portretele realizate de artiști din lumea întreagă.

Originalele, din păcate, stau deocamdată înghesuite într-un colț de pod al unei case, așteptând  să se împlinească visul lui Nicolae Ioniță, de a vedea aceste lucrări într-un Muzeu al Personalităților Ploieștene. Să sperăm că nu vom avea mult de așteptat și, din mediul online, unde talentatul grafician le-a găsit deocamdată loc, se vor muta într-un spațiu real, unde să poată fi admirate de către ploieștenii de toate vârstele.

Până atunci, însă, bucurați-vă de lucrările din acest album, dedicat cu generozitate de către Nicolae Ioniță (membru marcant al UZPR Filiala Prahova) Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care a sărbătorit pe 11 ianuarie 100 de ani de la înființare.

One Comment

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.