Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor sărbătorite la 6 iunie

170 0

Ziua Eroilor este marcata, în România, în fiecare an, cu prilejul zilei Înălțării Domnului.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.  În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora.

Ziua Eroilor, mai exact ziua pomenirii eroilor, în aceeași zi cu Înălțarea Domnului a fost hotărâtă și de Sfântul Sinod în 1920 și ulterior consfințită prin două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 drept sărbătoare națională bisericească. În timpul comunismului, Ziua Eroilor a fost schimbată la data de 9 Mai, după care s-a revenit la data inițială. Se păstrează tradiția și, în toată bisericile din țară și străinătate, în această zi, se face pomenirea eroilor români ce au căzut pe toate câmpurile de luptă de-a lungul veacurilor pentru libertate, dreptate, credință, dar și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Sărbătorită în acest an pe 6 Iunie, Ziua Eroilor 2019, amintește de militarii români, cei peste 330.000 care și-au pierdut viața în urma Primului Război Mondial.

În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Ministerul Apărării Naţionale organizează joi, în toate marile garnizoane din ţară, ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.