Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

La Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești se profilează o nouă stagiune în care se va juca cu casa închisă

644 0

Să joci cu casa închisă, ba chiar mai mult decât atât, spectatorii să se înscrie pe liste de așteptare pentru a reuși să trăiască emoțiile unui spectacol susținut de actorii Teatrului Toma Caragiu, pare ireal, dar este cât se poate de adevărat și spune multe despre cum au reușit cei care se ocupă de destinele acestei instituții și cei cu care lucrează zi de zi la punerea în scenă a textelor dramatice să își facă loc către inimile spectatorilor.

Stagiunea 2019-2020, a 70-a a Teatrulului ploieștean, debutează în data de 21 septembrie cu piesa “Piatra în casă” de Vasile Alecsandri, regizată de Alexandru Dabija. Nu este o premieră, dar este unul dintre spectacolele pentru care iubitorii de teatru s-au înscris deja pe o listă de așteptare încă de la sfârșitul stagiunii trecute. Piesa “Vrăjitoarele din Salem” are de asemenea o lungă listă de așteptare. Acest spectacol va avea de altfel și o reprezentație în cadrul Festivalului International de Teatru Fest(in) pe Bulevard care se va desfășura în Capitală în perioada 11-20 octombrie.
La rândul său, spectacolul “Zaraza” rămâne și în acesta stagiune sold out, cel puțin până la sfârșitul anului. Pentru a reuși să satisfacă numărul mare de cereri de bilete, conducerea Teatrului a decis ca două reprezentații să se desfășoare pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în zilele de 5 și 6 octombrie 2019.

Sunt multe de spus și despre Teatrul pentru tineret “Imaginario”, care an de an participă cu succes la festivaluri internaționale și strânge premii după premii. Colectivul acestuia le-a pregătit micilor spectatori numeroase surprize plăcute și va avea prima reprezentație din acest sezon duminică 15 septembrie, cu piesa “Califul Barză”.
Cât despre premiere…. Lista este lungă și consistentă, dar… pe lista de așteptare. Directorul instituției, Mihaela Rus, spune că nu este ușor să vorbești despre necesitățile financiare într-un astfel de context. Pentru că fondurile alocate au fost la limită în acest an financiar, mult așteptatele premiere au fost amânate pentru exercițiul financiar de anul viitor, ceea ce înseamnă că vor avea loc în această stagiune, dar începând din luna ianuarie 2020.
Astfel, cu multă pasiune și energie depuse în depășirea obstacolelor, Teatrul Toma Caragiu reușește la 70 de ani de la prima reprezentație, să rămână în inimile iubitorilor de cultură, care umplu sala de spectacole și aplaudă de fiecare dată în picioare, la scenă deschisă, succesele marii și frumoasei familii a teatrului ploieștean, care nu și-a uitat nicio clipă înaintașii, cei care acum șapte decenii le dădeau viață personajelor din “O scrisoare pierdută” într-un vechi cinematograf transformat în sală de teatru.

Text: Denisa DUMITRESCU
Foto: Andi ENACHE

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.