Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

Moștenirea lui Toma T. Socolescu

308 5

Doi dintre cei mai importanți arhitecți români, Toma T. Socolescu și Ion Mincu au monopolizat astăzi la Ploiești atenția publicului pasionat de clădiri și istoria lor, la inițiativa neobositului ing. Constantin Ilie, care la 90 de ani rămâne un la fel de entuziast promotor al operei mentorului său, deja menționatul Toma T. Socolescu. 

După ce a luptat și a convins autoritățile locale să realizeze și amplaseze nu mai puțin de patru busturi ale lui Toma T. Socolescu, să dea numele acestuia unor străzi și instituții din Păulești și Ploiești (localități al căror primar a fost cândva arhitectul) și a publicat mai multe cărți despre moștenirea acestuia, inginerul Constantin Ilie a reușit să convingă Biblioteca Academiei Române să publice monografia dedicată de Toma T. Socolescu profesorului său, Ion Mincu.

Volumul, bogat în informații și ilustrații, a apărut în condiții grafice deosebite și este consistent la propriu și la figurat, fiind un adevărat album de artă, în care faptele relatate de autor sunt completate cu ilustrații elocvente ale proiectelor desenate și realizate de Ion Mincu. Din păcate, albumul – publicat într-un tiraj limitat – nu poate fi cumpărat. În schimb, prin generozitatea artizanului acestei apariții editoriale, el va ajunge în mai multe biblioteci din județ și din țară, unde cei interesați îl vor putea studia.

Lansarea cărții, organizată de Biblioteca Județeană Nicolae Iorga în sala „Marea Unire” a Palatului Culturii din Ploiești (clădire construită pe baza documentației lui Toma T. Socolescu), a reunit mulți ploieșteni pasionați de istoria orașului și interesați de opera arhitectului căruia îi datorăm o serie de clădiri reprezentative din oraș, la fel  cum inginerului Constantin Ilie și celor care l-au sprijinit în demersurile sale le datorăm faptul că avem ocazia să învățăm despre trecut, bucurându-ne de prezent și construind viitorul.

5 Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.