Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

Plămâni verzi pentru plămânii ploieștenilor

98 0

Elevul Mihai Claudiu Anghel, din cadrul Colegiului Economic „Virgil Madgearu”, Municipiul Ploiești, clasa a IX-a, profil economic, a realizat un articol în limba engleză, intitulat „Green lungs for the Ploiesti city”  („Plămâni verzi pentru orașul Ploiești”) cu  care va participa la Concursul International Young Reporters for the Environment organizat de Centrul Carpato-Danubian de Geologie România. În cadrul acestui articol, elevul, coordonat de dna Adina Udroiu, profesor, a realizat o pledoarie pentru crearea perdelelor forestiere în zonele în care se găsesc instituții ce au ca obiect de activitate rafinarea aurului negru. Mihai a participat, ca voluntar, la numeroase campanii de plantare în zona centurii de Est a orașului Ploiești, alaturi de colegi și cadre didactice.

PETROL, PETROCHIMIE, PLOIEȘTI…

Orașul Ploiești, capitala tuturor activităților referitoare la petrol și și unul dintre cele mai importante centre de extracție și tehnologie petrochimică din țară și din lume, este înconjurat de patru rafinării, din care doar trei sunt funcționale, reprezintă de departe unul dintre cele mai poluate orașe ale României.
Petrolul, un amaestec de hidrocarburi, este cea mai importantă resursă a Municipiului Ploiești, fiind exploatat la maxim, motiv pentru care s-au intensificat acțiunile de prospectare, explorare și extragere a aurului negru.

COPII ȘI ARBORI

Cine nu a participat la o actiune de plantare pana acum? Cred ca sunt putini elevi care pot spune ca nu au facut-o ! Dar cati dintre cei care au plantat au vazut padurea mai inalta decat ei? Cati au revenit pe aceeasi suprafata , macar din curiozitate, sa vada cum s-au dezvoltat copaceii plantati de el? Sunt sigur ca foarte putini pot spune asta !

BARIERA FORESTIERĂ A ORAȘULUI

Asadar care este idea mea?
Este aceea de a crea o perdea de protectie a aerului in jurul orasului in care locuiesti , dar nu intr-o singura primavara sau toamna, ci progresiv, pas cu pas , cu aceeasi intensitate in fiecare an , dar, cel mai important lucru, in imediata vecinatate a suprafetelor plantate in anii anteriori. La fiecare actiune de plantare a unei noi suprafete, primavara sau toamna, va veti ocupa si sa inlocuiti copaceii uscati sau rupti saditi in anii anteriori. De ce asta, pentru ca padurea este asemnea unei armate de infanterie si fiecare copacel se va sprijinii pe ceilalti de langa el precum soldatii se sprijina unii pe altii in lupta.
In timp, de a lungul anilor, daca aceeasi elevi vor veni la plantat in acelasi loc vor vedea cum padurea creste, odata cu ei  si in timp va ajunge sa indeplinesca rolul de filtru de protectie a aerului , filtru de care are nevoie orice oras industrializat din Romania si chiar din lume. Si vazand acest lucru elevii incerca sentimente noi si vor capata incredere in fortele  proprii si intr-un viitor mai bun, cu un aer mai curat!
Si astfel, an cu an, perdeua de protectie va creste si va ferii orasul de poluanti, particule fine purtate de vant pe distante mari, pentru ca frunzele copacilor actioneaza ca o carpa  de sters praful. Fiecare poaie va spala, la randul ei frunzele copacilor care vor fi  din nou gata sa retina praful. Si unde mai pui ca padurea va stoca si dioxidul de carbon din atmosfera in lemn, radacini si frunze. Si asa vom reduce si din emisile de carbon ale orasului, stiind ca acest gaz este direct raspunzator de efectul de sera si de schimbarile vremii, cu extreme climatice din ce in ce mai frecvente.
Ideea va avea succes daca vom reusi sa determinam voluntarii de la scolile si liceele orasului sa  participe  la acest proiect, alaturi de primaria orasului si consiliul local care vor pune la dispozitie terenul pe care se va impadurii si alaturi bineinteles de agentii economici poluatori care vor sponsoriza actiunea platind pentru ingrijirea copaceilor de profesionisti pe parcursul intregii perioade de dezvoltare, pana cand acestia vor putea creste independenti. Caci trebuie sa stiti ca nu ajunge doar entuziazmul elevilor de la plantare ci este nevoie de mult mai mult. Vara cand ploile sunt mai rare si apa este la mare cautare copaceii plantati au nevoie de a fi sapati la radacina si cosite buruienile pentru ca acestea fura apa atat de necesara viitoarei paduri. Batranii spuneau ca “ o sapa la timpul ei face cat doua ploi “ si asa si este!
Diferenta dintre acest mod de plantare si ce s-a facut pana acum , adica plantare in terenuri de pe care arborii tocmai au fost taiati , de fiecarea data in alt loc, mereu de la zero si ce va propun eu este tocmai incercarea sentimentelor pe care elevii le vor simtii  daca au perseverenta de a veni in fiecare an la actiuni de voluntariat in aceeasi zona. Si mai e ceva: transformam terenuri lasate in parloaga in filtre de aer pentru orase poluate industrial!
Suna bine, nu?

REZULTATELE NOASTRE

Poate nu ma credeti dar noi am reusit la Ploiesti, un oras industrializat cu aerul puternic poluat. Din 2013 pana in prezent  am creat o perdea de protectie a aerului pe 5 ha datorita sponsorizarii unei rafinarii, a entuziasmului elevilor orasului, a increderii cu care primaria ne-a investit punandu-ne la dispozitie terenul si bineinteles a grijei permanente asigurate de silvicultorii profesionisti. Liantul intre toti acesti participanti la proiect a fost o organizatie nonguvernamentala cu un proiect de mediu care a pus in practica ideea mea !
Si poate ca nu ma credeti ca din 2013 in 2019  am plantat peste 35.000 de salcami, frasini si stejari cu o valoare a proiectului de cca 20.000 euro. Asa ca va atasez o fotografie!

Text și foto: Mihai Claudiu ANGHEL

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.