Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

Ploieștenii iubitori de teatru și muzică sunt răsfățați luna aceasta

1.04K 0

Ploieștiul este luna acesta într-o zodie fastă, cu doua festivaluri care aduc în oraș unele dintre cele mai interesante spectacole de teatru ale momentului, dar și pe unii dintre cei mai apreciați muzicieni din lumea jazzului.

Aflat în plină desfășurare, Festivalul de Teatru Toma Caragiu tine ștacheta sus cu spectacole și evenimente care aduc acesta artă mai aproape de public. Un public obișnuit să umple și în restul anului sala de spectacole (deja ne-am obișnuit ca reprezentațiile teatrului ploieștean să fie sold-out cu mult înaintea desfășurării lor) și care acum are ocazia să compare performanțele actorilor teatrului din Ploiești cu al colegilor lor din alte instituții, din Capitală și din restul țării. O comparație de multe ori favorabilă artiștilor ploieșteni, care grație colaborării Teatrului cu regizori de primă mână au ocazia să-și pună în valoare întregul potențial actoricesc, confirmat de altfel și de invitațiile tot mai dese în festivaluri si pentru reprezentații susținute ”în deplasare”.

Nu putem decât sa ne bucurăm că festivalul a crescut de la o ediție la alta si că, iată, avem ocazia în fiecare toamnă să vedem într-o săptămână un număr record de spectacole de teatru. Daca vreți să știți numărul lor exact, vă dam ocazia să îl descoperiți consultând  programul Festivalului, disponibil aici.

Și, cum o bucurie nu vine, se pare, niciodată singură, tot luna aceasta așteptăm și Festivalul de Jazz de la Ploieşti. De altfel, poate n-ar fi rău ca aici, în orașul lui Nenea Iancu, luna noiembrie să-și schimbe denumirea populara din Brumar în… Jazzar. Nu de alta, dar în noiembrie la Ploieşti se cântă jazz peste tot, până și-n autobuz.

Dacă nu ne credeți, consultați programul evenimentelor care preced ediția din acest an a Festivalului de Jazz de la Ploieşti, printre care figurează concerte, recitaluri, ateliere, expoziții, caravane și proiecții în cele mai neașteptate locuri, toate organizate pentru a promova Festivalul din 20-25 noiembrie, dar și pentru a sărbători 50 de ani de la primul festival național de jazz care s-a desfășurat, firește, în urbea noastră.

În consecință, conferința de presă organizată astăzi pe această temă de Filarmonica ploieșteană a fost densă în informații, dar două ne-au atras atenția în mod special. Una caldă, alta rece, cum se spune.

Prima, că, din păcate, Aura Urziceanu, care a cântat acum cinci decenii la ediția aniversară și se află acum în Canada, nu va putea participa din motive medicale la sărbătoarea de anul acesta. Vor fi, însă, prezente multe nume mari din jazzul autohton și mondial, așa cum ne-am obișnuit de când am ajuns să mâncăm jazz pe pâine la Ploieşti.

A doua, dezvăluită de viceprimarul George Pană, că la nivelul administrației locale se studiază la modul cel mai serios ideea construirea unei noi săli, multifuncționale, care să găzduiască activitățile tot mai complexe desfășurate la Filarmonica din Ploieşti, a cărei sală de concerte  a devenit  la propriu  neîncăpătoare, astfel încât la unele concerte spectatorii au ajuns să ocupe o parte din spațiul scenei.

În rest, un program încărcat și înainte și în timpul Festivalului, care le va da mari bătăi de cap iubitorilor de jazz ce nu vor dori sa rateze nimic din agenda pe care v-o punem  cu drag la dispoziție, cu speranța că vă va ajuta sa vă descurcați prin acest labirint de evenimente muzicale pentru care sigur ploieștenii vor fi invidiați luna acesta.

„Ploiești Jazz Festival” debutează pe 20 noiembrie, la ora 19.00, cu orchestra simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu”, avându-l la pupitrul dirijoral pe Vlad Mateescu. Pe scena “Ion Baciu” va evolua, în această primă seară, Florin Niculescu Quartet (FR).

În cea de-a doua seară, de la ora 19.00, vă veți putea întâlni cu Romanian Old Stars (RO) – Mircea Tiberian – pian, Garbis Dedeian – saxofon, Eugen Gondi – baterie, Nicolas Simion – clarinet/saxofon, Cătălin Răsvan– chitară bas, iar de la ora 21.00 urmează să urce pe scenă Ploiești Big Band Jazz Society (RO) și solista Nadia Trohin (MD).

Vineri, 22 noiembrie, de la ora 21.00, este programat concertul Ploiești Jazz Trio – Sorin Zlat (pian), Răzvan Cojanu (contrabass) și Laurențiu Ștefan (tobe), alături de solista sud-africană Pilani Bubu. Programul va continua, de la ora 21.00, cu  reprezentația Benito Gonzales Trio (VE) & Casey Benjamin (US)

În cea de-a patra seară au fost programate, de asemenea, două concerte excepționale: de la ora 18.00- Camilla George Quartet (FR), iar de la ora 20.00 – Carmen Souza & The Silver Messengers (PT)

Duminică, 24 noiembrie au loc alte două concerte de anvergură: Ralph Peterson Jr & The Messenger Legacy (US), de la ora 18.00, și Ravi Coltrane Quartet (US), de la ora 20.00, două dintre legendele muzicii jazz.

Biletele, în valoare de 100 de lei/zilele I – IV și 160 de lei/ziua V se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală, la standul amenajat în hipermarketul Cora din AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro. Abonamentele, valabile pentru toate cele cinci zile de festival, costă 400 de lei și pot fi achiționate exclusiv de la casa de bilete a Filarmonicii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.