Oameni, Evenimente, Povesti, Ghid

Republica de la Ploieşti, la 148 de ani de la evenimente.

10.39K 0

Republica de la Ploieşti, la 148 de ani: „Uneori, centrul lumii poate fi pretutindeni. Chiar şi la Ploieşti!“

Pe 8 august 1870, peste 3.000 de oameni au ieşit în stradă la Ploieşti şi au protestat faţă de monarhie. „Revoluţionarii“ doreau să-l înlăture de la tron pe Regele Carol I.

Pe 8 august 1870, în oraşul  lui Caragiale s-au produs evenimentele rămase în istorie ca „Republica de la Ploieşti“. La distanţă de 148 de ani de la „revoluţie“, prezentată fie ca un zaiafet cu eroi ridicoli, fie ca o mişcare antidinastică, istoricii propun o nouă perspectivă asupra unei zile care a dus oraşul în istoriografia mondială.  Scandalurile care au marcat construirea căilor ferate în România: Rege… O temă îndelung comentată,

„Republica de la Ploieşti“ a rămas în istorie în special ca un subiect care stârneşte zâmbete: la 8 august 1870 a avut loc o mişcare antidinastică, sub conducerea unui ploieştean temerar, Alexandru Candiano-Popescu, şi s-ar fi proclamat o efemeră „republică“. Peste ani, Ion Luca Caragiale, el însuşi martor al evenimentului (avea în jur de 18 ani în timpul „Republicii de la Ploieşti“), a realizat un portret necruţător al revoltei ploieştene, cu eroi ridicoli şi demagogie, un vodevil patronat de zeul Bachus, stăpânul podgoriilor de la poalele dealurilor care înconjoară acest oraş. „Viziunea sa ironică asupra evenimentelor de la Ploieşti a avut un efect similar cu cel produs de ceaţă. A îngreunat vizibilitatea, a ascuns evenimentul sau l-a distorsionat privirii istoricilor.

Puţini s-au încumetat să-l contrazică. Ce mai putea fi spus, în plus, după Caragiale?“, spune istoricul ploieştean Dorin Stănescu in cartea sa intitulata cum altfel decat „Republica de la Ploieşti“-carte care a aparut in 2016 si se va reedita in toamna acestui an si poate fi gasita la Carturesti Ploiesti in mod special dar si in toata reteau Librariilor Carturesi si onlne pe Carturesti.ro

O a doua perspectivă se impune în a doua jumătate a secolului al XX-lea, când noul regim politic, aflat în etapa rescrierii istoriei naţionale pe alte baze ideologice, a angajat acest subiect al întâmplărilor de la Ploieşti în arsenalul metodelor menite să combată monarhia: se susţinea ideea că, încă de la 1870, românii au luptat împotriva regalităţii. Republica a ieşit puţin din registrul amuzant, înscriindu-se în cel militant, aflat în slujba noii puteri. Aşa s-a întipărit în spaţiul public ideea că mişcarea de la Ploieşti este un inedit episod din lupta purtată de forţele politice de la noi împotriva lui Carol I şi a monarhiei.

„Avem un oraş care face istorie avant la lettre. El are un avans considerabil în faţa celorlalte aşezări ale ţării. Acestea vor fi parte a unei republici, populare, apoi socialiste, 78 de ani mai târziu. Ploieştiul era «prima republică a ţării»! Şi, de ce nu, prima zonă secesionistă, un «Vatican» aflat în inima României!“, punctează această perspectivă istoricul ploieştean. Din aceste motive, istoriografia noastră s-a raportat, mai mereu, la faptele din 8 august 1870, fie din perspectiva lui Caragiale, fie prin prisma angajamentelor partizane monarhice sau pro republicane. Frecvent, istoricii ploieşteni au făcut recurs la Caragiale, ori, în cel mai bun caz, doar la o istorie evenimenţială, unde au fost prezentate pas cu pas, în detaliu, întâmplările acelei zile.

In 2016, Dorin Stănescu, profesor şi doctor în istorie, propunea nouă viziune asupra acestui episod în volumul „Republica de Ploieşti“, recent apărut. Istoricul a documentat în ultimii trei ani fenomenul şi din alte perspective decât clasice. A studiat date şi documente, inclusiv la Paris, dosare şi fonduri arhivistive, precum şi o serie de lucrări ale unor istorici străini şi români, date care nu au mai fost valorificate.  Istoricul crede că răspunsul pentru ceea ce a însemnat ziua de 8 august 1870 rezidă în contextul epocii. „Republica de la Ploieşti“ a fost „ultima manifestare a spiritului revoluţionar paşoptist“ şi o revoltă împotriva „agenţilor modernizării“.

Surse: adevarul.ro, Dorin Stanescu-„Republica de la Ploieşti“

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.